Skip Navigation Links
PsihoterapieExpand Psihoterapie
Skip Navigation Links
Psihoterapie
de cuplu & familie
Expand Psihoterapie <br/> de cuplu & familie
Skip Navigation Links
Dezvoltare personalaExpand Dezvoltare personala
Skip Navigation Links
Contact
Skip Navigation Links

Psihoterapie de cuplu


Psihoterapie de cupluLa inceputul unei relatii, credem ca simtim, gandim, reactionam la fel sau foarte apropiat unul de celalalt...Asteptari, vise, proiecte incep sa se nasca in cuplul pentru care, la inceput...diferentierea intre ceea ce este comun cuplului ca trairi, asteptari si proiecte si ceea ce apartine diferit si distinct fiecarui partener este greu de facut. Aceasta este etapa de "impreuna fuzional" in care traim din plin senzatia de "doi intr-unul", de "gasire a jumatatii" si de "intregire".

La inceput...credem ca relatia, casatoria, aparitia unui copil, pierderea unei persoane dragi si suferinta traita impreuna...vor fi tot atatea situatii care vor armoniza, vor intari cuplul si vor conduce la trairea aievea a romanticului "...impreuna pana la adanci batrineti...".
La inceput...sperantele, asteptarile, uneori iluziile sunt suficient de mari astfel incat pe masura ce relatia avanseaza in timp si una cate una din situatiile dorite si visate incep sa se produca la modul real, fiecare experienta parcursa, poate aduce dupa sine dezamagiri, nemultumiri si tensiuni care macina incet cuplul, uneori pana la dizolvarea acestuia.
 

Psihoterapia de cuplu se adreseaza Cuplurilor care trec prin: 

  • perioade premaritale (de negociere interioara a deciziei casatoriei "sa ne casatorim sau sa mai asteptam"...)
Relatiilor care au ajuns in etapa in care simt nevoia sa faca inca un pas pe drumul ales...pasul spre casatorie. Si totusi, desi ambii parteneri gandesc ca este o etapa necesara si fireasca a relatiei lor, simt ca ceva dinauntrul lor ii opreste sa spuna "da" gandului de a se casatori. Cand intre ceea ce gandim si simtim apare o neconcordanta, acesta poate fi semnul unei ezitari, a unor lucruri insuficient intelese sau a unor indoieli care isi cer dreptul la a fi intelese si asezate intr-o ordine care sa creeze o continuitate intre gandire si simtire.
Perioadele de decizie a casatoriei sunt perioade ce contin o incarcatura afectiva puternica atat la nivel constient cat si la un nivel mai profund, inconstient. Temeri si senzatia de a o lua la fuga pot aparea, aparent, din senin in astfel de momente. Izbucniri de furie, nemultumiri, certuri si reprosuri sunt doar cateva manifestari din ceea ce se poate ivi in cadrul unei relatii aflate in etapa de stabilire a lui...."impreuna la bine si la greu"...
  • perioade prepaternale (de negociere interioara a deciziei de a deveni parinti "sa avem un copil...sa mai asteptam")
Cuplurilor care simt nevoia sa devina parinti, in care, unul dintre parteneri sau ambii, resimt o ezitare in a merge mai departe spre rolul de parinte.
Ezitarile interioare legate de astfel de momente, pot vorbi atat despre ceea ce se intampla in mintea si sufletul fiecarui partener in parte, legat de rolul de parinte, cat si despre ceea ce se intampla in cadrul cuplului si cat de matur si pregatit este cuplul pentru rolul de cuplu parental. Dincolo de aspectele imediat observabile (dorinta, nevoia de a avea un copil, uneori "trebuie sa avem un copil"), decizia de a face loc in viata cuplului unui copil, este o decizie importanta care atrage dupa sine o suma intreaga de tensiuni, placute si neplacute.
Temerile si ezitarile apar din intrebarea mai mult sau mai putin constientizata: sunt pregatita / pregatit sa fiu mama / tata?...

  •  perioade de impas relational in urma unei intreruperi de sarcina
Intreruperea de sarcina reprezinta un eveniment traumatizant nu doar pentru femeia care il parcurge ci si pentru starea de stabilitate si incredere a cuplului.
Dupa o intrerupere de sarcina, multe cupluri au de suferit si uneori, relatia se poate dizolva incet, aproape fara sa ne dam seama de ce - cum - cand a aparut instrainarea si neincrederea care au condus la dizolvarea unei relatii ce parea functionala.
Unul dintre cele mai traumatizante situatii prin care este pusa la incercare atat iubirea cat si increderea unei relatii.
Intreruperea de sarcina are un efect insiduos asupra partenerilor, cu actiune tarzie, latent - constanta si de cele mai multe ori, in masura in care cei doi parteneri nu reusesc sa inteleaga suferinta prin care, fiecare a trecut, cuplul se destrama.
  •  dificultati de comunicare verbala, non-verbala, afectiva
In existenta fiecarei relatii de cuplu pot aparea perioade in care cei doi parteneri resimt greutatea de a ajunge la celalalt, dificultatea de a simti ca este ascultat si inteles in ceea ce spune si transmite pe diferite cai: verbale, non-verbale, afective. Dificultatile si distorsiunile de comunicare pot fi declansate de diferite contexte pe care le traverseaza fiecare cuplu in parte: casatorie, nasterea unui copil, pierderea unei persoane apropiate, schimbarea locului de munca, mutarea in alt oras, mutarea cu / sau / de la parinti s.a.m.d. Acestea sunt doar cateva si tot atatea situatii existentiale care pot conduce in timp la sensibilizari si dificultati de comunicare in cadrul cuplului. 
  •  stari de conflict si tensiuni aparent nemotivate
De cele mai multe, dificultatile de comunicare intre parteneri sunt resimtite in cuplu prin aparitia unei stari de incordare si tensiune difuza care pluteste in atmosfera dintre cei doi. Fiecare in parte resimte disconfortul acestor stari de irascibilitate aparent nemotivata. Fara vreun eveniment sau situatie care sa fi precipitat si creat contextul aparitiei tensiunilor dintre cei doi, exista perioade in care, cuplul se trezeste in mijlocul unui nod conflictual care mocneste incet, asteptand o scanteie cat de mica pentru a izbucni un adevarat razboi.
Rezultat atat al nemultumirilor adunate de-a lungul relatiei cat si a ceea ce fiecare in parte a pus din propriul bagaj existential in interiorul relatiei actuale, aceste stari de tensiune pot conduce la ruperea cuplului uneori inainte de vreme, alteori fara intelegerea a ceea ce a condus la despartire precum si, cateodata, la separarea unui cuplu care altminteri ar fi putut sa aiba un traseu comun. 
  • perioade de separare sau / si divort
De-a lungul unei relatii trecem si prin perioade in care fie ne intrebam "cum ar fi daca nu am mai fi impreuna?", fie simtim nevoia sa iesim impulsiv din cuplu prin decizii bruste de a ne separa asupra carora revenim la fel de brusc continuand sa ramanem impreuna cu partenerul / partenera, fie, in maniera rezonabila si pasnica ajungem sa purtam discutii lungi, obositoare, uneori epuizante despre ce mai putem sau nu mai putem face impreuna.
Inainte de a lua decizia fie de separare, divort sau de a ramane impreuna dupa astfel de momente tensionate in care despartirea este si  de ordine pe o durata indelungata de timp, de preferat este sa incercam sa ne intalnim unul cu
celalalt pe un teren neutru in care sa ne putem auzi si vedea intr-un cadru neutru, sanogen din punctul de vedere al incarcaturii pe care relatia o contine in astfel de perioade.

De retinut:

* Psihoterapia de cuplu este o metoda de interventie psihologica prin care se creeaza contextul celor doi parteneri pentru a se putea asculta si intelege, urmarind patru coordonate:
  1. pe sine insusi
  2. pe sine in relatie cu celalalt
  3. pe celalalt
  4. dinamica relatiei de-a lungul parteneriatului
** Psihoterapia de cuplu este un demers terapeutic de cunoastere si intelegere a dinamicii relatiei pe care o au cei doi parteneri
*** Psihoterapia de cuplu se adreseaza in principal intelegerii parteneriatului si relatiei celor doi parteneri si in mod secundar intelegerii a ceea ce este individual, propriu, personal.
****Psihoterapia de cuplu functioneaza ca orice alt demers psihoterapeutic in baza a patru coordonate specifice: Psihoterapie cuplu
  1. Nu da sfaturi
  2. Nu pledeaza in favoarea unuia sau altuia dintre parteneri
  3. Nu imparte "dreptatea" si nu "acuza"
  4. Nu cauta vinovati

.
 

Noutati


Este deschisa perioada de inscrieri pentru Cursul Formativ in Psihoterapie Psihanalitica de Cuplu, Familie si Grup organizat de A.R.P.C.F. Asociatia Romana de Psihanaliza de Cuplu si Familie si acreditat de COPSI.
Cursul se desfasoara un week-end/luna, pe o perioada de 4 ani si este finalizat cu DIPLOMA DE ABSOLVIRE in specialitatea PSIHOTERAPIE PSIHANALITICA DE CUPLU, FAMILIE SI GRUP recunoscuta la nivel national de Colegiul Psihologilor din Romania - CPR.
Detalii suplimentare puteti gasi pe site-urile noastre www.arpcf.com si www.arpcf.weebly.com sau contactandu-ne direct pe adresele de mail sau la numerele de telefon ale A.R.P.C.F.
***
***
Grup Dezvoltare Personala - Psihodrama Clasica:  A.R.P.C.F. Asociatia Romana de Psihanaliza de Cuplu si Familie in colaborare cu Centrul Roman de Psihodrama Clasica propune studentilor si specialistilor din domeniul Psihologiei, Asistentei Sociale, Sociologiei, Medicinei (rezidentiat psihiatrie), Filozofie, Teatru si domeniile conexe, Programul de Dezvoltare Personala in Psihoterapie Psihodrama Clasica. Grupul de DEZVOLTARE PERSONALA PSIHODRAMA CLASICA reprezinta etapa pregatitoare, necesara si obligatorie pentru continuarea formarii in psihoterapie psihodrama clasica. Detalii...
***
***
Formare in Psihanaliza de Cuplu. Programul se desfasoara in colaborare si este sustinut de catre A.P.S.Y.L.I.E.N REC Asociatia de Psihanaliza a legaturilor: Cercetare, Invatamânt, Clinica - Franta. Formatori: Psihanalist Rosa Jaitin si psihanalist Christian Joubert.
Informatii: stefania.nita@psihodinamic.ro  
***
***
1 dec. 2008: Incepand cu 1 Decembrie 2008 CPAP si-a incetat activitatea sub forma Centrului de Psihologie de Actiune si Psihoterapie CPAP. Serviciile de consiliere psihologica si psihoterapie oferite de catre acesta continua sa se desfasoare prin infiintarea la data de 26.Nov.2008 a PSIHODINAMIC - Departament de Consiliere Psihologica si Psihoterapie
***
***
14 nov. - 16 nov.2008: Conferinta Nationala de Psihodrama cu participare Internationala; Cluj Napoca, Romania 
***
***
30 oct. - 1 nov. 2008: Congresul International de Psihanaliza - "Provocarile psihanalizei in secolul 21 - A gandi ura si violenta"; Bucuresti, Romania 

Parteneri & Link-uri utile


www.arpcf.com
www.apsylien.com
www.edituratrei.ro
www.jurnalul.ro
www.srdp.ro
www.psihoterapiepsihanalitica.com
www.humanitas.ro
www.curteaveche.ro
www.psihoterapie.ro
www.psihodramaclasica.ro
www.ficf-romania.ro
www.psihologie.ro
www.tonica.ro
www.topsanatate.ro
www.apsi.ro
www.copsi.ro
www.cameradesenelor.ro


Aboneaza-te la Newsletter


Nume  
Prenume  
Email  
Tip